США продадуть Тайваню партію розвідувальних дронів

США продадуть Тайваню партію розвідувальних дронів

США готуються поставити Тайваню щонайменше чотири розвідувальних середньовисотних безпілотні літальні апарати (БПЛА) великої дальності SeaGuardian для спостереження за морською поверхнею.

Про це повідомляє агентство Reuters в п’ятницю, 7 серпня.

Стверджується, що Держдепартамент США вже схвалив угоду вартістю близько 600 млн доларів. В даний час Вашингтон і Тайбей ведуть переговори про номенклатуру озброєнь для їх оснащення.

Безпілотники SeaGuardian – одна з версій американського багатоцільового комплексу Predator, вони здатні перебувати в повітрі 48 годин і здійснювати польоти на дальність понад 11 тис. кілометрів. Розвідувальні БПЛА, що знаходяться зараз на озброєнні ВПС Тайваню, мають дальність близько 200 кілометрів.

США зберігають за собою роль головного постачальникам сучасних озброєнь Тайваню. У липні Держдепартамент схвалив можливий продаж Тайваню обладнання для модернізації систем Patriot PAC-3, загальна сума операції оцінюється в $620 млн. У 2019 в США була схвалена потенційна продаж Тайбею танків М1А2 Abrams на суму майже в $2 млрд.

Як відомо, Тайвань управляється власною адміністрацією з 1949 року, коли туди бігли залишки сил Гоміньдану на чолі з Чан Кайші (1887-1975), які зазнали поразки в громадянській війні з комуністами. З тих пір цей найбільший китайський острів знаходиться під управлінням власної адміністрації, зберігаючи прапор, валюту і деякі інші атрибути колишньої Китайської Республіки.

Пекін вважає Тайвань однією з провінцій Китаю. МЗС КНР раніше заявляв, що виступає проти будь-яких поставок американських озброєнь і військової техніки Тайбею.

Поділитись