США позбавлять Су-57 критичної переваги перед F-35

США позбавлять Су-57 критичної переваги перед F-35

Міністерство оборони Сполучених Штатів з тринадцяти до семи скоротило число критичних недоліків (першої категорії) винищувача п’ятого покоління Lockheed Martin F-35 Lightning II, повідомляє Defence News.

Тим самим російський перспективний винищувач Су-57 частково втратить одну зі своїх заявлених переваг перед американським літаком. Одним з недоліків називається поточний режим роботи AN / APG-81 виробництва компанії Northrop Grumman, радара з активною фазованою антенною решіткою, який здатний сканувати навколишній простір над морем тільки в області, що знаходиться безпосередньо прямо перед винищувачем.

У публікації наголошується, що дана особливість пов’язана з фізичним конструкцією AN / APG-81, а вирішити проблему планується до 2024 року включно підвищенням обчислювальної потужності пристрою і оновленням його програмного забезпечення. Інші недоліки F-35 Lightning II пов’язані, зокрема, з наддувом в кабіні пілота і шоломом льотчика.

У листопаді 2018 року генеральний директор Науково-дослідного інституту приладобудування імені Віктора Тихомирова Юрій Білий заявив, що російський винищувач Су-57 зможе одночасно відстежувати до 30 аеродинамічних цілей, оскільки літак має розподілені по його планеру АФАРи (в носовій частині і з боків), які дозволяють використовувати винищувач, зокрема, в ролі розвідника і навідника для безпілотних літальних апаратів.

Поділитись