США пояснили захід есмінця в російські територіальні води

США пояснили захід есмінця в російські територіальні води

Сьомий флот США повідомив, що есмінець USS John S. McCain «підтвердив права і свободи мореплавання в районі затоки Петра Великого в Японському морі».

Міноборони Росії відзначало, що великий протичовновий корабель Тихоокеанського флоту «Адмірал Виноградов» зупинив порушення російського кордону есмінцем ВМС США.

«Ця операція зі свободи судноплавства (FONOP) захищає права, свободи та законне використання моря, визнані в міжнародному праві, оскаржуючи надмірні морські претензії Росії», – повідомляє флотська прес-служба.

У командуванні флоту, що базується в Японії, відзначили, що дана операція дозволила США продемонструвати, що, з їхньої точки зору, «ця зона не є частиною російських територіальних вод».

США відзначають, що в 1984 році СРСР обмежив внутрішні води в затоці Петра Великого прямою лінією довжиною 106 морських миль. Як стверджує американська сторона, ця лінія несумісна з нормами міжнародного права, відображеними в Конвенції з морського права і обмежує води затоки.

«Провівши цю лінію, СРСР спробував зажадати більше внутрішніх вод і територіального моря далі від берега, ніж він має право вимагати відповідно до міжнародного права. Росія продовжила домагання СРСР», – відзначили американські військові.

Вранці 24 листопада Міноборони Росії повідомило, що великий протичовновий корабель Тихоокеанського флоту «Адмірал Виноградов» зупинив порушення російського кордону есмінцем ВМС США, після попередження американське судно повернулося в нейтральні води. Зазначалося, що USS John S. McCain зайшов за лінію кордону на два кілометри. Російський корабель попередив іноземне судно, що подібні дії є неприпустимими. «Адмірал Виноградов» також попередив про можливість застосування «таранного маневру» для витіснення порушника з територіальних вод. Після цього американський есмінець покинув російські води.

Поділитись