США попередили Росію про ізоляцію в ООН

США попередили Росію про ізоляцію в ООН

Росія і Китай зіткнуться з ізоляцією в Організації Об’єднаних Націй, якщо продовжать блокувати американські проекти резолюції Ради Безпеки ООН про продовження збройного ембарго відносно Ірану.

Про це агентству Reuters заявив спецпредставник США по Ірану Брайан Хук.

«Ми спостерігаємо зростаючий розрив між Росією, Китаєм і міжнародним співтовариством», – сказав він.

«Росія і Китай були ізольовані [в Міжнародному агентстві з атомної енергії, МАГАТЕ] минулого тижня і будуть ізольовані в Раді Безпеки, якщо продовжать йти по шляху антиутопії», – додав Хук, нагадавши про те, що 19 червня рада МАГАТЕ всупереч запереченням Москви і Пекіна прийняв резолюцію про доступ до двох ядерних об’єктів Ірану. Заблокувати це рішення Росія і Китай не змогли, оскільки не мають права вето в керівному органі агентства, однак володіють ним в Радбезі ООН, відзначає Reuters.

США неодноразово вимагали продовжити заборону на поставки зброї до Ірану, який закінчується 18 жовтня цього року відповідно до умов так званої ядерної угоди Тегерана з США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною. Ще в 2018-му американська сторона оголосила про вихід з даної угоди і пригрозила Ірану додатковими санкціями, Тегеран в свою чергу призупинив виконання кількох пунктів угоди, в рамках якої, згідно з умовами, іранська ядерна програма повинна бути серйозно скорочена (зокрема, Іран повинен вивезти за кордон більшу частину збагаченого урану і припинити роботи по його збагаченню) в обмін на зняття обмежувальних заходів. Тегеран заявляє, що готовий до подальших переговорів, якщо Вашингтон вибачиться за вихід з угоди і виплатить компенсацію.

Москва наполягає на тому, що збройне ембарго щодо Ірану має бути повністю знято після 18 жовтня. Зараз офіційні поставки зброї Тегерану можуть здійснюватися тільки з попереднього схвалення Радбезу ООН.

Поділитись