США почали розміщувати ядерну зброю малої потужності на підводних човнах

США почали розміщувати ядерну зброю малої потужності на підводних човнах

Сполучені Штати почали розміщувати новий тип ядерних боєзарядів малої потужності на борту деяких субмарин з балістичними ракетами. Про це йдеться в повідомленні Федерації американських вчених.

“В даний час ВМС США розгорнули новий тип [модернізованих] боєголовок малої потужності W76-2 на підводному човні з балістичними ракетами Trident”, – зазначив автор статті – директор інформаційних проектів, що стосуються ядерної сфери, в ФАУ Ганс Крістенсен, який посилається на джерело в американському уряді.

Він підкреслив, що стратегічна підводний човен Tennessee класу “Огайо” в останні тижні минулого року вирушив на патрулювання з “однієї або двома” боєголовками нового типу. “Судячи з усього, зараз вона все ще [на патрулюванні], очікується, що вона повернеться десь в лютому”, – додав експерт. За його словами, в Тихому океані патрулювання здійснює і друга субмарина, на борту якої знаходяться боєголовки нового типу.

У листопаді минулого року керівник Національного управління ядерної безпеки при Міністерстві енергетики США Ліза Гордон-Хегерті повідомила, що очолюване нею відомство вже побудувало “засекречену кількість” модернізованих боєголовок малої потужності W76 (тип W76-2), які призначені для установки на балістичні ракети морського базування. Крім того, як заявили в Міненерго країни, в листопаді минулого року вони були передані ВМС США.

За оцінками американських експертів, нова боєголовка має потужність 5-6 кілотонн, в той час як потужність W76-1, створеної в 1970-і роки, становить 100 кілотонн.

Поділитись