США перекидають в Ірак системи протиракетної оборони для захисту від Ірану

США перекидають в Ірак системи протиракетної оборони для захисту від Ірану

Вашингтон перекидає в Ірак системи протиповітряної і протиракетної оборони для відбиття можливих нападів з боку Ірану.

Про це повідомив глава Центрального командування ВС США генерал Кеннет Маккензі.

“В Іраку у нас близько 5 тис. військовослужбовців США”, – сказав він, виступаючи на слуханнях в комітеті Палати представників Конгресу США у справах збройних сил. “Ми вважаємо, що в цілому ми робимо там достатні заходи для їх захисту”, – переконаний Маккензі.

“Ми також перебуваємо в процесі доставки систем протиповітряної оборони, систем захисту від балістичних ракет в тому числі в Ірак для захисту від нового потенційного нападу з боку Ірану”, – додав він, в зону оперативної відповідальності якого входить Близький Схід.

Обстановка на Близькому Сході різко загострилася після здійсненого в ніч на 3 січня ракетного удару США в районі багдадського аеропорту, в результаті якого загинув командувач силами спеціального призначення “Аль-Кудс” Корпусу вартових ісламської революції (елітні частини ЗС Ірану) генерал Касем Сулеймані. У відповідь Тегеран в ніч на 8 січня завдав ракетного удару по об’єктах в Іраку, які використовували американські військові: базі Айн-ель-Асад і аеропорту міста Ербілі.

Дії американців викликали критику іракської влади. 5 січня парламент арабської країни прийняв резолюцію з вимогою повного виведення всіх іноземних військ з Іраку. Президент США Дональд Трамп відмовився це робити, пригрозивши Багдаду “безпрецедентними санкціями”.

Поділитись