США охопила хвиля протестів через вбивство поліцейськими громадянина

США охопила хвиля протестів через вбивство поліцейськими громадянина

Перед Білим домом вночі 30 травня розпочались сутички протестувальників з співробітниками Секретної служби США, повідомляє CNN.

Сутички біля резиденції глави держави тривали більше п’яти годин. Демонстранти вигукували на президентську охорону, кидали різні предмети і намагалися перекинути металеві огорожі. Як мінімум один раз співробітник Секретної служби відреагував, розпорошивши в натовп перцевий балончик.

Протестуючі скандували гасла на підтримку померлого в Міннеаполісі чорношкірого охоронця Джорджа Флойда і висловлювали неприязнь до президента Дональда Трампа, зазначає CNN.

За даними телеканалу, більше 30 великих міст США охоплені акціями протесту, що супроводжуються заворушеннями почалися після смерті Флойда. Виступи проти влади проходять в Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Денвері, Нью-Йорку, Індіанаполісі, Бостоні, Детройті та багатьох інших містах. У деяких випадках бунти супроводжуються стріляниною, зокрема в Окленді був убитий один співробітник Федеральної служби охорони США. Найбільш неспокійна ситуація спостерігається в Міннеаполісі, де федеральна влада готуються розгорнути контингент військової поліції.

Масові протести, що супроводжуються заворушеннями із зіткненнями з поліцією, тривають в Міннеаполісі з 26 травня, пізніше вони почалися і в інших містах США. Жителі Міннеаполіса вийшли на демонстрації проти поліцейського свавілля після смерті місцевого жителя, чорношкірого охоронця Джорджа Флойда, який помер через кілька годин після того, як його заарештували із застосуванням сили. Згодом на вулиці вийшли прихильники руху проти насильства по відношенню до чорношкірих Black Lives Matter ( «Життя чорних важливі»), протести переросли в бунти з погромами, грабежами, стріляниною і підпалами. У місто для посилення охорони порядку вже введені підрозділи Національної гвардії і бронетехніка, діє комендантська година.

Поділитись