США можуть вийти ще з одного міжнародного договору

США можуть вийти ще з одного міжнародного договору

Американський конгресмен Еліот Енгел, голова комітету палати представників з міжнародних справ, повідомив, що Вашингтон розглядає варіант виходу з Договору з відкритого неба.

Він стурбований цим кроком адміністрації Трампа і закликав Білий дім не робити необачних кроків. Свого листа Енгел адресував раднику президента з нацбезпеки Роберту О’Брайєну. Енгел вважає, що Договір потрібний як інструмент зі спостереження за Росією: він дозволяє США і союзникам “стежити за військовими переміщеннями в РФ”. Вихід з Договору спровокує розкол в НАТО, впевнений конгресмен.

Старший директор з питань політики Центру з контролю над озброєннями і нерозповсюдженням Олександра Белл вказує, що в разі виходу США з Договору постраждати може Україна. Київ використовує Договір для моніторингу своїх кордонів, а вихід Штатів практично поховає його.

Експерт вказує також, що вихід з Договору для Штатів рівнозначний “пострілу собі в ногу” і “ляпас союзникам”. Трамп може зруйнувати структуру того, що колись вивело країни з “холодної війни”.

Договір з відкритого неба діє з 2002 року. Згідно з ним, країни-учасниці можуть відкрито збирати інформацію про збройні сили один одного.

Поділитись