США куплять вісім винищувачів F-35A, які призначалися для Туреччини 

США куплять вісім винищувачів F-35A, які призначалися для Туреччини 

ВПС США прийняли рішення викупити у американської корпорації Lockheed Martin вісім винищувачів п’ятого покоління F-35, що призначалися для Туреччини.

Про це йдеться в заяві американського міністерства оборони. У ній наголошується, що придбання на суму в $ 862 млн спочатку вироблених Lockheed Martin для Туреччини восьми F-35 проходить в рамках модифікації раніше укладеного контракту з американською корпорацією. В рамках даної угоди ВПС закупили у компанії додатково шість винищувачів F-35A. Крім того, відзначили в Пентагоні, в рамках модифікації контракту Lockheed Martin внесе в літаки зміни, необхідні США.

Спочатку Туреччина планувала придбати 100 винищувачів. Однак у зв’язку із закупівлею Анкарою у Москви зенітних ракетних систем С-400 Вашингтон виключив Туреччину з американської програми виробництва винищувачів влітку минулого року. Проте перша партія призначених для республіки F-35 була вже зроблена, але так і не відправлена ​​в країну. Турецькі пілоти навіть проходили в США спецпідготовку для польотів на нових винищувачах. Після покупки ЗРС курси були скасовані.

Росія і Туреччина в 2017 році уклали контракт на поставку Москвою Анкарі комплексів С-400. Республіка першою з країн НАТО придбала у РФ ці системи. Рішення Анкари викликала негативну реакцію у США і альянсу в цілому. Сполучені Штати не припиняють спроб домогтися від Туреччини відмови від російських ЗРС.

Крім того, США загрожують Туреччині за покупку С-400 введенням низки односторонніх санкцій, але не поспішають робити ці кроки, оскільки побоюються подальшого загострення відносин з ключовим союзником по НАТО, а Анкара попереджає, що не залишить застосування таких рестрикцій без відповіді.

Поділитись