США і Китай зірвали конференцію G20

США і Китай зірвали конференцію G20

США і Китай зірвали відеоконференцію лідерів держав – учасників G20 через суперечку про Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ).

Про це повідомила газета South China Morning Post.

За її даними, Вашингтон наполягав на тому, щоб ВООЗ відзвітувала про вжиті на початку епідемії коронавірусу заходи. Однак Пекін виступив проти такої пропозиції.

В результаті відеоконференція була скасована в останній момент. Як відзначило джерело видання, переговори можуть відновитися в найближчому майбутньому, якщо США і Китай досягнуть компромісу з цього питання.

15 квітня Вашингтон призупинив фінансування ВООЗ. Міра буде діяти до тих пір, поки розслідуються «помилки в реагуванні та приховування поширення коронавірусу». Рішення розкритикували в ООН і в Росії.

США також неодноразово звинувачували Китай в несвоєчасному наданні даних про COVID-19. Зокрема, держсекретар Майк Помпео публічно закликав Китай та інші країни бути прозорими щодо статистики по коронавірус. Представник МЗС Китаю Хуа Чуньїн у відповідь заявила, що Пекін завжди дотримувався відкритої позиції щодо публікації даних про епідемію коронавірусу.

Поділитись