США і Канада відмовилися брати участь в переговорах ОПЕК +

США і Канада відмовилися брати участь в переговорах ОПЕК +

США і Канада не приймуть участь в нараді ОПЕК +, де буде обговорюватися угода про масштабне скорочення видобутку нафти у відповідь на що звалився світовий попит.


Як повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, в переговорах погодилися участь сім не входять в ОПЕК + країн. Це Аргентина, Бразилія, Норвегія, Колумбія, Єгипет, Індонезія, Тринідад і Тобаго.

У форматі конференції 9 квітня міністри 30 країн будуть шукати способи врятувати ринок нафти, де через епідемію коронавірусу і масових карантинів без кінцевого попиту виявився кожен четвертий видобувається на планеті барель.

Країни ОПЕК + спробують домовитися про скорочення видобутку на 10 млн барелів на добу. Росія і Саудівська Аравія хотіли б, щоб до угоди приєдналися США, але президент Дональд Трамп поки не продемонстрував великий готовності зробити це.

В суботу у Трампа знайшлися для ОПЕК лише запеклі слова – він пригрозив ввести мита на зарубіжну нафту, хоча в ході брифінгу в неділю ввечері сказав, що не очікує, що йому доведеться їх використовувати.

«У Сполучених Штатах вільний ринок, і індустрія підлаштується сама», – пояснив позицію Вашингтона в понеділок міністр енергетики Ден Бруйетт. «Коли мова йде про державні компанії, як в Саудівській Аравії і Росії, їм самим доводиться приймати рішення з цього питання і робити це необхідно колективно – в рамках ОПЕК», – сказав він.

Дипломати нафтової галузі намагаються організувати зустріч міністрів енергетики країн «Групи 20» в п’ятницю в надії, що це допоможе залучити США, повідомили Bloomberg два джерела, знайомих з ситуацією.

Участь в угоді лобіюють великі сланцеві компанії, такі, як Pioneer Natural Resources, тоді як мейджори галузі, включаючи ExxonMobil і Chevron, виступають проти, відзначає The Wall Street Journal.

Тим часом двом ключовим учасникам – Росії і Саудівської Аравії – домовитися поки не вдається, розповіли два джерела в делегаціях. Через розбіжності нараду, спочатку намічене на 6 квітня, довелося перенести на четвер, 9 квітня. І ця дата поки теж попередня, говорить джерело Bloomberg.

Поділитись