США допоможуть Україні судитися з Росією

США допоможуть Україні судитися з Росією

Державний департамент США допоможе українцям вивчати міжнародне право – в тому числі і заради того, щоб судитися з Росією, яка порушує права людини на території України.

На це готові виділити до 2,5 мільйона доларів, повідомляється на сайті з державними грантами США. В описі гранту йдеться, що Управління глобального кримінального правосуддя Державного департаменту (J / GCJ), від якого заявлений грант, намагається запобігати жорстокі злочини, пом’якшувати їх шкідливі ефекти і припиняти безкарність злочинців, щоб прищепити повагу до людської гідності і стабільність у всьому світі.

Програма діє для двох країн: України і Південного Судану. У кожному з напрямків переможець отримає гроші, щоб сприяти завданням J / GCJ – «розвивати потенціал (…) міжнародного права, прав людини, кримінального та гуманітарного права, а також навчальних програм з розслідування і судового переслідування серйозних міжнародних злочинів».

Там же йдеться, що з вини Росії на Україні йде донбаський конфлікт, який забрав життя понад 13 тисяч осіб, до того ж російська держава «незаконно окупувала» Крим. C російської сторони, як вказується в заявці, йдуть постійні порушення перемир’я, а також порушення прав людини, включаючи незаконні розправи, тортури і викрадання. У тому числі з метою зміни цієї ситуації і планується видати грант.

Поділитись