Справи Майдану: ексслідчого міліції судитимуть за переслідування протестувальників

Справи Майдану: ексслідчого міліції судитимуть за переслідування протестувальників

Прокурорами Офісу Генерального прокурора спільно зі слідчими Державного бюро розслідувань завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно діючого адвоката – колишнього слідчого районного управління Головного управління МВС України в м. Києві.

“Підозрюваному інкриміновано незаконне перешкоджання проведенню зборів та мітингів; зловживання службовим становищем; службове підроблення; завідомо незаконне затримання; а також притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності слідчим, поєднане з обвинуваченням у вчиненні особливо тяжкого злочину (ч. 2 ст. 28, ст. 340; ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364; ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366; ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 371, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 372 КК України). За даними слідства, 21 січня 2014 року колишній правоохоронець з метою перешкоджання акціям протесту, за відсутності будь-яких доказів незаконно затримав за нібито масові заворушення, склав і підписав повідомлення про підозру учаснику акцій протесту. Слідчий вдався до службового підроблення та в подальшому подав до районного суду м. Києва безпідставне клопотання про обрання стосовно завідомо невинної особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, яке судом було протиправно задоволено”, – повідомляє Офіс Генерального прогурора.

Крім того, скеровано до суду обвинувальний акт стосовно іншого колишнього старшого слідчого одного із районних управлінь Головного управління МВС України в м. Києві.

Слідством встановлено, що упродовж лютого 2014 року він безпідставно склав і підписав повідомлення про підозру трьом учасникам акцій протесту. Також правоохоронець подав до суду клопотання про обрання стосовно цих завідомо невинних осіб запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ці клопотання також протиправно були задоволені судом.

Дії колишнього слідчого кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ст. 340, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 372 КК України.

Поділитись