Співробітники «Альфа банку» в умовах карантину у грубій формі телефонують до клієнтів

Співробітники «Альфа банку» в умовах карантину у грубій формі телефонують до клієнтів

Співробітники «Альфа банку» в умовах карантину обзвонюють клієнтів та вимагають у грубій формі погасити прострочені платежі за кредитами.

Так, приміром, 4 квітня 2020 року 0 17-45 з номеру +38067 572 31 66 зателефонували до головного редактора інтернет-видання «Новий формат» Володимира Малініна та вимагали погасити у хамській формі заборгованність за тілом кредита. Головного редактора за цим номером попередили про пеню та штрафи в разі несплати, поцікавилися, чому п’ятий день немає платежу та  коли саме він сплатить. Малінін відповів, що сам передзвонить до банку та все з’ясує. На що жіночий голос сказав, що «нікуди телефонувати не треба, і вона сама банк». Це при тому, що в Володимира жодних прострочень за банківськими кредитами не було. В самому “Альфа банку” підтвердили, що телефонувала їхня співробітниця. 

Хочу нагадати, що телефонують в той момент, коли усі економічні відносини в державі зупинені, бізнесу наказали не працювати, але жодних компенсацій надано не було (в усіх цивілізованих країнах громадянам виплачують компенсації за вимушений карантин), а всю країну відправити на карантин.

Цікаво, що недавно Верховною Радою України був прийнятий закон, який визнав період карантину форс мажором. Відповідно до закону, боржник звільняється від відповідальності перед банком за прострочення споживчого кредиту в період з 1 березня по 31 квітня. Зокрема, банки не повинні нараховувати штрафи і пеню. Також банки не можуть збільшувати процентну ставку за споживчими кредитами, нараховувати штрафи та пеню на період карантину; погіршувати умови за кредитами в результаті їх реструктуризації; підвищувати відсоткову ставку реструктуризованих кредитів; вимагати будь-яку комісію за проведення реструктуризації.

Наразі складно прогнозувати, коли економічна ситуація покращиться, але в Нацбанку вважають, що відновлення платоспроможності клієнтів, які потрапили у скрутне фінансове становище, відбудеться не раніше 3-го кварталу 2020 року.

Також уряд Дениса Шмигаля недавно дозволив цілодобову роботу ломбардів в умовах карантину.

Поділитись