Spiegel: Росія в Берліні зажадає від України конкретних заходів по врегулюванню ситуації на Донбасі

Spiegel: Росія в Берліні зажадає від України конкретних заходів по врегулюванню ситуації на Донбасі

Москва на переговорах по Україні в Берліні має намір зажадати від Києва якнайшвидшого закріплення в конституції країни правового статусу Донбасу і подання списку утримуваних осіб.

Про це повідомив в п’ятницю портал Der Spiegel з посиланням на неофіційний робочий документ російської делегації, який нібито надійшов у розпорядження видання та лондонського “Dossier Center”.

У ньому, пише Der Spiegel, російська сторона наполягає на тому, щоб Київ до 6 липня в контактній групі представив проект щодо зміни конституції з метою закріплення особливого статусу Донбасу. Москва також нібито вимагає від Києва активізації зусиль по реалізації “формули Штайнмайера”, яка визначає механізм введення на Україні в дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Крім того, Україна повинна “без додаткових умов” до 6 липня подати список утримуваних в ДНР і ЛНР осіб з метою їх можливого подальшого обміну. ДНР і ЛНР, як передбачається, зроблять те ж саме, пише Der Spiegel.

Заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак прибув з робочою поїздкою до Берліна для участі у зустрічі політичних радників глав держав “нормандської четвірки” (Німеччина, Росія, Україна і Франція). З німецької сторони в ній візьме участь зовнішньополітичний радник канцлера ФРН Ян Хеккер.

Джерело в російській делегації зазначило, що предметом зустрічі стане широке коло питань щодо реалізації мінських угод, перш за все – заходи щодо політичного врегулювання конфлікту в Донбасі.

Поділитись