Спецпредставник Байдена поставив Росії “ядерний ультиматум”

Спецпредставник Байдена поставив Росії “ядерний ультиматум”

Росія зобов’язана прибрати з Європи ракети, які порушують Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

Про це заявив Джеффрі Еберхардт, спеціальний представник президента США з ядерного нерозповсюдження, пишуть РИА Новости.

Такою заявою Еберхардт відповів на прохання роз’яснити, як адміністрація американського лідера Джо Байдена ставиться до ініціативи президента Росії Володимира Путіна ввести мораторій на розгортання ракет середньої і меншої дальності в Європі. Еберхардт повідомив, що РФ вже порушила ДРСМД, розмістивши ракети в Європі, і їй слід прибрати їх.

На початку 2019 року Вашингтон оголосив про односторонній вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). США звинуватили РФ у його систематичному порушенні. Москва спростувала всі звинувачення. Угода припинило крок 2 серпня 2019 року.

Пізніше російський лідер Володимир Путін запропонував нову ініціативу для врегулювання ситуації з наростанням напруженості в Європі після виходу США з Договору. Він запевнив, що Росія готова відмовитися від намірів розгортати на європейській частині Росії ракети 9М729. Однак він висунув умову, що в НАТО повинні зробити аналогічні дії.

Поділитись