SpaceX відправила на орбіту першу повністю цивільну місію космонавтів

SpaceX відправила на орбіту першу повністю цивільну місію космонавтів

Американська компанія SpaceX запустила на орбіту першу громадянську місію Inspiration4.

У ніч на четвер з пускового майданчика Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал (штат Флорида) стартувала ракета-носій Falcon 9 з пасажирським космічним кораблем Crew Dragon, на борту якого знаходиться чотири людини. Про це прес-служба SpaceX повідомила на сторінці місії Inspiration4 в Twitter.

Старт відбувся о 20:02 за часом Східного узбережжя США, а через дві хвилини 40 секунд відокремилася перша ступінь ракети, вона вже благополучно приземлилася на плавучу платформу в Атлантичному океані. Ще через кілька хвилин від носія від’єднався сам корабель з пасажирами.

Серед членів екіпажу Crew Dragon – двох чоловіків і двох жінок – професійних астронавтів немає. У космос вирушать дослідниця Сіан Проктор, співробітниця лікарні Хейлі Арсеної, інженер Крістофер Семборскі і засновник компанії Shift4 Payments Джаред Айзекмана, який оплатив політ. Він же став командиром екіпажу.

Вони проведуть на орбіті три доби, а щоб мандрівники могли спостерігати за Землею і космосом, замість стикувального модуля в носовій частині корабель оснастили великим скляним куполом.

Нагадаємо, як писав сайт kp.ru, 31 травня 2020 року компанія Ілона Маска доставила на Міжнародну космічну станцію (МКС) двох астронавтів, цей політ корабля Crew Dragon став першим в історії приватним пілотованим польотом. З 2011 року астронавтів NASA доставляли на орбітальну станцію виключно на російських кораблях. Пізніше SpaceX доставила на МКС ще чотирьох астронавтів – двох американців, француза і японця.

Поділитись