Сноуден віддасть США гроші, зароблені за час вигнання

Сноуден віддасть США гроші, зароблені за час вигнання

З 2013 року екс-співробітник АНБ Едвард Сноуден виручив від продажу своєї книги «Особиста справа» 4,2 мільйона доларів.

За платні виступи він отримав 1,03 мільйона доларів. Вашингтон заявив, що має право на ці гроші, і колишній співробітник спецслужб погодився їх віддати.

Як повідомив телеканал CNN з посиланням на судові документи, Мін’юст подав позов проти Сноудена в зв’язку з публікацією його книги через порушення його зобов’язань «про нерозголошення». Уряд вважає, що має право на отримані від продажу «Особистого справи» гроші, і суд міста Олександрія (Вірджинія) підтримав його претензії.

Американська влада ініціювали цивільну справу окремо від кримінальної про розкриття секретних даних. Мін’юст вважає, що Сноуден отримав популярність завдяки тому, що привласнив державну інформацію. Отже, він не має права отримувати прибуток від виданої книги.

Перебіжчик і адміністрація президента США Дональда Трампа дійшли згоди, що він помістить гроші на трастовий рахунок. Але влада не зможе їх негайно отримати, так як Сноуден має намір оскаржити в суді рішення про його зобов’язання «про нерозголошення».

У 2013 році Едвард Сноуден передав газетам Washington Post і Guardian секретні документи про стеження спецслужб США і Великобританії за власними громадянами в інтернеті. Росія надала йому притулок на рік за умови, що він припинить свою діяльність проти США. З тих пір Сноуден вже двічі продовжував російський вид на проживання. У квітні стало відомо, що він збирається продовжити дію документів ще на три роки.

Поділитись