Скількох українців покарали за ухилення від армії у 2019 році

Скількох українців покарали за ухилення від армії у 2019 році

Стало відомо, що у 2019 році до судового реєстру вироків внесено 409 призовників із 34 тисяч за ухилення від служби в армії.

«За останній рік було винесено 280 вироків за ухилення від призову, 129 – за ухилення від військового обліку або спеціальних зборів і 12 – за ухилення від мобілізації. Частина тих, хто ухиляється ще знаходиться в розшуку. Більшість з них ухиляється від призову за мобілізацією – 45 осіб. Від призову на строкову військову службу «косить» 14 осіб», – повідомила платформа відкритих даних Оpendatabot.

Як нагадує ua.news, за спробу ухилитися від призову на строкову службу призовників загрожує 3 роки позбавлення волі. За ухилення від військового обліку або зборів або 50-70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або 6 місяців арешту, або 2 роки виправних робіт. За спробу ухилитися від мобілізації можна сісти на 2-5 роки.

Раніше глава Міноборони України анонсував скасування строкової служби в армії. Андрій Загороднюк заявив, що модель строкової служби не має майбутнього в Україні.

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись