Скіфське золото пробуде в Нідерландах ще мінімум півроку

Скіфське золото пробуде в Нідерландах ще мінімум півроку

Суд нідерландського Амстердама переніс ухвалення рішення в суперечці між Україною і Росією за скіфське золото. Обіцяють оголосити його за шість-дев’ять місяців, передає gazeta.ua.

“Суд виніс ухвалу про те, що у спорі не варто застосовувати положення Конвенції ЮНЕСКО, що забороняють незаконне ввезення культурних цінностей, — каже міністр юстиції України 40-річний Павло Петренко. — Але постановив, що місце повернення колекції має визначити українське пра”.

Суд розглядає справу про колекцію кримських археологічних скарбів із кількох музеїв Криму. Її називають скіфським золотом. На початку 2014-го колекцію вивезли до Нідерландів на виставку “Крим — золо­тий острів у Чорному морі”. Коли виставка завершилася — Крим уже захопила Росія. Заявила, що золото мають повернути в музеї, вже підконтрольні їм. Україна у відповідь наполягає, що золото належить їй.

“Я розчарована, що суд затягує прийняття рішення, — каже 57-річна Тетяна Сосновсь­ка, генеральний директор Національного музею історії України. — Воно мало бути у червні. Однак його затягують, люди забувають про це. У суспільстві вже не дуже це обговорюють”.

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись