Скандал в небі: США перехопили пасажирський лайнер Ірану

Скандал в небі: США перехопили пасажирський лайнер Ірану

Американський винищувач супроводжував іранський пасажирський літак в сирійському небі на відстані в один кілометр.

Про це повідомляє прес-служба Центрального командування США (CENTCOM).

«Американський винищувач F-15, що виконував звичайну повітряну місію в районі дії коаліції в гарнізоні Танф в Сирії, провів стандартний візуальний огляд пасажирського авіалайнера Mahan Air на безпечній відстані приблизно в 1000 метрів від авіалайнера. Візуальний огляд проводився для забезпечення безпеки персоналу коаліції в гарнізоні Ат-Танф», – йдеться в заяві командування.

Американське командування визнає супровід іранського лайнера винищувачем. Раніше агентство Reuters, посилаючись на джерела, розповіло про американські винищувачі F-15, які трималися на безпечній відстані від пасажирського літака іранської авіакомпанії Mahan Air в небі над Сирією. Два винищувачі впритул наблизилися до пасажирського літака в небі над Сирією. Лайнер прямував до Лівану і успішно приземлився в аеропорту Бейрута, де скоїв дозаправку, а потім повернувся до Тегерана.

У командуванні США підкреслили, що «перехоплення проводилося відповідно до міжнародних стандартів».

Тим часом Іран заявив про відповідальність США в разі будь-якого інциденту з лайнером.
Якщо з літаком іранської авіакомпанії Mahan Air, до якого раніше наблизилися імовірно американські винищувачі, що-небудь станеться, відповідальність за це нестимуть США, заявив представник МЗС Ірану Сайед Аббас Мусаві, повідомляє РБК, посилаючись на агентство ISNA.

«Деталі цього інциденту розслідуються, і після отримання інформації будуть прийняті необхідні політичні та юридичні заходи», – додав Мусаві.

За його словами, Іран передав відповідне повідомлення постійному представникові своєї країни при ООН Маджіду Раванчі і генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу. Також інформація була передана послу Швейцарії в Тегерані, чиє посольство представляє інтереси США в Ірані.

Іранська телерадіокомпанія IRIB відзначала, що присутність винищувачів змусило пілота пасажирського лайнера швидко поміняти висоту. Через маневр кілька пасажирів отримали травми. За словами іранського пілота, винищувачі ідентифікували себе як американські.

Поділитись