Швеція хоче заборонити навчання НАТО на своїй території

Швеція хоче заборонити навчання НАТО на своїй території

Влада Швеції має намір позбавити Північноатлантичний альянс можливості проводити військові навчання або випробування озброєнь на території країни.

Питання про необхідність заборонити проведення маневрів НАТО на території Швеції, як в повітрі, так і на землі торкнуться в «Стратегії для Арктичного регіону», яка була представлена ​​на розгляд парламенту групою депутатів від Лівої партії на чолі з Хоканом Свеннелінгом.

В одному з розділів стратегії, присвяченому міжнародному присутності і мілітаризації Арктики, зазначено, що ряд країн, включаючи Росію, США, Канаду, Норвегію, Данію і Китай, «претендують на значну частину цього регіону», пишуть ЗМІ. При цьому часто ці географічні претензії підкріплюються військовою силою. У цьому зв’язку мілітаризація Арктики стає очевидною, причому «не в останню чергу через міжнародні військові навчання на півночі Швеції».

«У ситуації, коли кільком країнам дозволяють готуватися до боротьби в Арктиці, все це веде до того, що загроза для Швеції росте», – йдеться в документі.

Парламентарії підкреслюють, що Швеція не повинна брати участь у навчаннях НАТО, оскільки вони підривають принцип неприєднання країни до військових альянсів.

Поділитись