Штам коронавірусу «Йота» виявився більш небезпечним для людей похилого віку

Штам коронавірусу «Йота» виявився більш небезпечним для людей похилого віку

Американські вчені з’ясували, що «йота» – штам коронавірусу, виявлений восени минулого року в Нью-Йорку, впливає на його переносимість.

Наприклад, для людей у ​​віці 65-74 років він підвищує ризик смертності на 82%. Російські вчені звернули увагу, що їхні колеги з США вказали на підвищений ризик летального результату, а не на самі показники смертності. У той же час ці дані американських фахівців можуть не відповідати дійсності, так як вони засновані на моделюванні, вважають в Росії.

У Державному науковому центрі вірусології та біотехнології «Вектор» Росспоживнагляду повідомили, що немає передумов до широкого поширення нового «йота»-штаму, так як «Дельта» зараз витісняє інші мутації.

«Спостереження за варіантом «йота»ведеться з листопада 2020 року, він виявлений в 43 країнах, але до теперішнього часу він не демонстрував значне зростання», – наводить ЗМІ заяву фахівців центру. Співрозмовник агентства додав, що цей різновид коронавірусу зустрічається переважно в США.

Раніше фахівці Департаменту охорони здоров’я міста Нью-Йорка і Школи громадської охорони здоров’я імені Мейлмана Колумбійського університету з’ясували, що «йота» передається на 15-25% швидше за інших варіантів інфекції.

Препринт дослідження був опублікований на сайті medRxiv. Відзначається, що фахівці вивчали вплив цього типу коронавируса на кілька вікових груп. Вчені з’ясували, що «йота» підвищує ризик смертності на 46% для людей від 45 до 64 років, на 62% для тих, хто старше 75 років, і на 82% для пацієнтів у віці від 65 до 74 років.

Вперше цей різновид коронавируса була зафіксована в Нью-Йорку восени минулого року. Його виявили в 27 країнах. Всесвітня організація охорони здоров’я включила цей варіант в список, «що представляє інтерес». У ВООЗ є ще один список  – туди входять більш небезпечні штами – «альфа» (британський), «бета» (південноафриканський), «гамма» (бразильський) і «дельта» (індійський).

Поділитись