Шотландія вимагає провести референдум про незалежність

Шотландія вимагає провести референдум про незалежність

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен зажадала від Лондона надати право провести новий референдум про незалежність. Про це повідомляє Reuters.

Шотландський представник заявила, що звертається до уряду Великобританії з тим, щоб воно погодилося передати повноваження, які дозволять видати закон про проведення референдуму.

«Цей вибір повинен бути за нами. Це невід’ємне право на самовизначення», – підкреслила Стерджен. Вона додала, що з моменту референдуму 2014 роки змінилося обставини, маючи на увазі під ними Brexit. При це політик зазначила, що на даний момент не всі прихильники її партії підтримують ідею про незалежність.

«Шотландська національна партія», яку очолює Стерджен, домоглася відносного успіху на парламентських виборах: вони змогли отримати на 13 позицій більше в порівнянні з минулими виборами, тепер в парламенті буде засідати 48 представників цієї партії.

Голосування з питання про незалежність Шотландії відбулося 18 вересня 2014 року. Близько 55 відсотків учасників референдуму висловилися за збереження країни в складі Сполученого Королівства.

Поділитись