Школярів навчатимуть першій домедичній допомозі

Школярів навчатимуть першій домедичній допомозі

В українських школах планують навчати дітей першій домедичній допомозі. Про це розповіла керівник проекту “Хелпер”, віце-президент БФ “Україна- ЮНЕСКО” Юлія Висоцька.

– Дії щодо надання першої домедичної допомоги мають бути автоматичними. На жаль, сьогодні в Україні шкільні програми першої домедичної допомоги існують лише на папері. Ми ініціюємо, щоб ці знання стали практичними, що потребує підготовки вчителів. Ми співпрацюємо з Червоним Хрестом, з Мальтійським орденом, з Всеукраїнською радою реанімації. Ми звернулися до шкіл, бо цей перший крок дозволить навчити більшу кількість майбутніх дорослих громадян України. Належне та вчасне надання першої може зберегти здоров’я та життя потерпілого, – зазначила Висоцька.

За її словами, вже підписано з Інститутом модернізації змісту освіти документ щодо підготовки вчителів, які викладатимуть ці знання.

Виконавчий директор “Всеукраїнської ради реанімації” Дмитро Фомін наголосив, що при домедичній допомозі надважливі перші 10-20 хвилин, поки їде “швидка”.

– За ці 10-20 хвилин потрібно все робити швидко, вчасно і грамотно. Ми раді приєднатися до цього проекту та маємо можливість навчати дітей, розробляти протоколи. Ці знання потрібні не лише у школі. Добре, що існує ініціатива з боку МОЗ, МОН, громадських організацій. Ми працюємо також над навчальною програмою для вчителів, – сказав Фомін.

Він закликав усіх українців приєднатися до цього руху, а батьків – вимагати введення у шкільну програму предмету з першої домедичної допомоги, повідомляє Укрінформ.

Поділитись