Ще дві лабораторії підтвердили, що Навальний був отруєний

Ще дві лабораторії підтвердили, що Навальний був отруєний

Незалежні лабораторії з Франції і Швеції на прохання Німеччини досліджували аналізи російського опозиціонера Олексія Навального і підтвердили висновки фахівців з лабораторії бундесверу про те, що Навальний піддався впливу отруйної речовини з групи “Новачок”.

Про це повідомив в понеділок уряд Німеччини.

“Три лабораторії до теперішнього часу незалежно один від одного представили докази того, що отруєння Навального викликало нервово-паралітичну речовину з групи “Новачок”” – йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті уряду ФРН.

У ньому також сказано, що німецька сторона передала зразки проб, узятих у Навального, експертам Організації по забороні хімічної зброї. Вони будуть вивчені в лабораторіях ОЗХЗ.

“Ми знову закликаємо Росію пояснити, що сталося. Ми знаходимося в тісному контакті з нашими європейськими партнерами і обговорюємо з ними подальші кроки”, – йдеться в повідомленні.

Про те, що в організмі Навального “поза всяким сумнівом” виявлені сліди речовини з групи “Новачок”, 2 вересня повідомив уряд Німеччини з посиланням на лабораторію бундесверу. Глава МЗС Німеччини Хайко Маас заявив, що Росія протягом найближчих декількох днів повинна дати недвозначну відповідь про те, що сталося з опозиціонером, який відчув себе погано і впав в кому на російській території. Якщо цього не відбудеться, Німеччина обговорить з партнерами по ЄС питання про заходи у відповідь. Маас не виключив, що вони можуть торкнутися і проекту газопроводу “Північний потік-2”.

Німецькі ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що фахівці прийшли до висновку, що Навального отруїли новим різновидом “Новачка”, що відрізняється від тієї, що була використана під час замаху на Сергія Скрипаля в Солсбері. Розвідка ФРН передбачає, що до отруєння могли бути причетні російські спецслужби.

Поділитись