Ще дві європейські країни заступилися за білорусів

Ще дві європейські країни заступилися за білорусів

Нідерланди засуджують застосування насильства по відношенню до мирних протестуючих в Білорусі, говориться в заяві МЗС королівства.

Також міністр закордонних, європейських справ і оборони Бельгії Філіп Гофф закликав звільнити затриманих у Білорусі.

«Нідерланди разом з іншими членами ЄС засуджують насильство по відношенню до мирних протестуючих в Білорусії після виборів і закликають політичне керівництво [республіки] вступити в справжній діалог з громадянським суспільством», – наводять текст заяви зовнішньополітичного відомства Нідерландів ЗМІ.

Міністр закордонних і європейських справ і оборони Бельгії Філіп Гофф закликав владу Білорусі звільнити затриманих в ході протестних акцій.

«Я засуджую жорстоке придушення мирних протестів, що послідували після виборів в Білорусі. Свобода вираження і вільна преса є фундаментальними правами всієї Європи. Я закликаю владу Білорусі негайно відпустити несправедливо заарештованих громадян», – заявив глава зовнішньополітичного відомства.

Напередодні глави МЗС Норвегії, Фінляндії, Швеції, Данії, Ісландії, а також Естонії, Латвії та Литви закликали білоруську владу вступити в діалог з опозицією. В ЄС відмовилися визнавати президентські вибори в Білорусі як вільними, так і справедливими, пригрозивши введенням санкцій відносно відповідальних за насильство з боку силовиків.

Нагадаємо, в неділю в Білорусі пройшли президентські вибори. За даними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів виборців, Світлану Тіхановську підтримали 10,09% тих, хто прийшов на дільниці. Явка склала 84,17%.

Поділитись