Сергій Соболєв: Мораторій на продаж землі в умовах агресії РФ не можна зупиняти

Сергій Соболєв: Мораторій на продаж землі в умовах агресії РФ не можна зупиняти

«Батьківщина» закликає продовжити мораторій на продаж землі та заборонити її цільове відчуження. Про це заявив сьогодні з трибуни Верховної Ради заступник керівника фракції Сергій Соболєв.

«Ми закликаємо наших колег по парламенту щонайменше ще на рік продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, які не стосуватимуться виключно фермерських господарств. Головне – мораторій на продаж землі не може зупинятися в умовах російської агресії», – наголосив політик.

Сергій Соболєв повідомив, що депутати фракції підготували відповідні законопроекти.

Так, «Батьківщина» наполягає на тому, щоб чітко розмежувати землі сільськогосподарського призначення: на ті, які обробляють дрібні фермери (від 5 до 20 гектарів), і на решту земель, які можуть скупити за безцінь, зокрема іноземні власники аграрних латифундій, передає ba.org.ua.

Законопроект №7060 передбачає зняття у цивілізований спосіб мораторію на продаж земель, але виключно для фермерських господарств. Мораторій на решту земель – має бути продовжено: «Це дає можливість в умовах ведення війни з РФ не дозволити великим латифундіям, іноземним власникам великих аграрних компаній скуповувати за безцінь українську землю».

Він додав, що цей законопроект дасть можливість контролювати, до кого саме потраплятиме земля для ведення сільськогосподарської діяльності, «щоб вона була виключно в руках дрібного товаровиробника».

На переконання депутата від «Батьківщини», у такий спосіб відбудеться стимул до створення численних фермерських господарств.

Ще один Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення №5223 та №5476 зареєструвала лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Сергій Соболєв закликав якнайшвидше внести на розгляд парламенту законопроекти від «Батьківщини», адже в умовах, коли земля не має своєї реальної ринкової ціни, її не можна продавати.

Поділитись