Сенцов розповів про умови утримання в’язнів в російських тюрмах

Сенцов розповів про умови утримання в’язнів в російських тюрмах

Український режисер Олег Сенцов порівняв умови в російських в’язницях з радянськими таборами.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню “Новий час”. “Російська в’язниця – це карикатура російського суспільства. З часів ГУЛАГу підходи мало змінилися. Зараз менше б’ють, менше вбивають, зараз краще годують, не всіх змушують рубати ліс. Але підхід до тебе як до худоби залишається”, – заявив він.

Також Сенцов змалював портрет типового російського ув’язненого. За його словами, це або чоловік у віці близько 25 років, який «десь курив з друзями, його там затримали, дали сім-вісім років як ніби за продаж», або «мужик, який просто по п’янці сусіда ножем штрикнув».

Він розповів, що більшість в’язнів індиферентно ставляться до особистості президента країни Володимира Путіна, позитивні і негативні оцінки висловлює лише невеликий відсоток людей. “Але через те, що вони п’ять років дивляться телевізор і п’ять років їх змушують бачити українців-ворогів, це тиск проявляється. Мовляв, бандерівець-терорист он сидить”, – розповів він про ставлення інших ув’язнених до себе.

Сенцов закликав Україну бути сильною, тому що «у в’язниці сильних поважають».

У серпні 2015 року суд в Росії засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Його визнали винним у нібито створенні терористичної групи, що діяла в Криму. Режисер відбував покарання в колонії №8 міста Лабитнангі і був звільнений 7 вересня року в рамках обміну ув’язненими між Москвою і Києвом.

Поділитись