Сенатори США внесли закон про санкції проти оператора “Північного потоку-2”

Сенатори США внесли закон про санкції проти оператора “Північного потоку-2”

Чотирнадцять американських сенаторів-республіканців представили в четвер законопроект, який призведе до введення санкцій відносно оператора проекту «Північний потік – 2» – компанії Nord Stream 2 AG – і її виконавчого директора Маттіаса Варніга.

Про це йдеться в поширеному письмовій заяві одного з авторів ініціативи Кевіна Крамера (від штату Північна Дакота).

Законопроект у разі прийняття також зобов’яже американську адміністрацію ввести заходи проти «субпідрядників будь-якої організації», яка бере участь в будівництві трубопроводу. Крамер вважає, що рішення президента США Джо Байдена не вводити санкції проти оператора газопроводу «загрожує ослаблення позиції Америки на світовій арені». Сенатор закликав інших законодавців підтримати свою ініціативу, «поки адміністрація не змусила Сполучені Штати на власному досвіді зрозуміти, чому енергетична безпека означає національну безпеку».

Представники американської адміністрації проведуть 24 травня спеціальний брифінг для комітету із закордонних справ Сенату Конгресу США щодо ситуації з санкціями щодо трубопроводу «Північний потік – 2», повідомило раніше агентство Рейтер.

Увечері в середу держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Вашингтон відмовився від введення санкцій відносно оператора «Північного потоку – 2» – компанії Nord Stream 2 AG – і її виконавчого директора Маттіаса Варніга. За словами шефа американської дипломатії, це рішення відповідає національним інтересам США. При цьому санкції все ж будуть введені відносно чотирьох суден і п’яти організацій, а також однієї фізичної особи, залучених до будівництва газопроводу.

Проект «Північний потік – 2» передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Роботи були припинені в грудні 2019 року, після того, як швейцарська Allseas ( “Олсіз”) відмовилася від укладання труб через можливі санкції з боку США. З грудня 2020 року будівництво газопроводу було відновлено після річної паузи. Готовність «Північного потоку – 2» в даний час складає 95%.

Поділитись