СБУ порушила справу через опитування про від’єднання Галичини

СБУ порушила справу через опитування про від’єднання Галичини

Співробітники Служби безпеки у Львівській області проводять перевірку через поширення опитування щодо Галичини, яке пропонує створити «окрему незалежну державу» чи «приєднатися до іншої держави».

Про це повідомляє прес-служба СБУ Львівщини у Facebook, інформує vgolos.com.ua.

Зазначається, що таке «опитування» містить ознаки злочину, які передбачені статтею 110 Кримінального кодексу України. Зокрема, «публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до посягання на територіальну цілісність і недоторканність України».

«Наразі СБУ вживає заходів для встановлення усіх причетних до організації вказаної провокації та притягнення їх до відповідальності відповідно до чинного законодавства», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що у спецслужбі закликали мешканців регіону не піддаватися на провокації та не сприяти публічному поширенню опитування, яке є очевидним елементом ворожої пропаганди.

Львів’яни ж повідомляли у Facebook про опитування, яке проводять від імені Київського міжнародного інституту соціології. В опитуванні, зокрема, є такі питання: «Якою ви бачите долю Галичини?» та варіанти відповідей: «У складі унітарної України в рамках чинної Конституції», «У складі децентралізованої України, де області та місцеве самоврядування отримають широкі повноваження», «Галичина повинна стати суб’єктом федерації у складі федеративної України», «Галичина повинна стати окремою незалежною державою , що включає Львівську, Івано-Франківську та Тернопільську області», «Галичина повинна приєднатися до Польщі».

У свою чергу, генеральний директор КМІС Володимир Паніотто заявив, що це опитування проводив саме КМІС і воно мало на меті виявити ознаки сепаратизму в Галичині.

Поділитись