СБУ попередила кібератаку на популярні українські ЗМІ

СБУ попередила кібератаку на популярні українські ЗМІ

Служба безпеки України повідомила, що попередила спробу провести підготовчий етап кібератаки зорієнтованої на популярні ЗМІ та телекомунікаційні об’єкти України хакерського угруповання, підконтрольного російським спецслужбам.

«Спеціалісти спецслужби встановили, що виконавці упродовж кількох попередніх місяців створювали розгалужену Інтернет-інфраструктуру, що нараховує кілька десятків доменів, які за своєю назвою співпадають або походять на офіційні домени популярних українських електронних засобів масової інформації, операторів зв’язку та великих телекомунікаційних компаній», – йдеться в повідомленні прес-служби СБУ

У СБУ відзначили, що новостворені доменні імена вперше зафіксовані на потужностях дата-центрів декількох російських Інтернет-провайдерів, а облікові записи, використані для їх реєстрації, раніше застосовувались для кібератак на держаний сектор упродовж минулого року. Зокрема, як зазначається, за їх допомогою створено низку командно-контрольних серверів для управління вірусними атаками відомого хакерського угруповання РФ.

«Розуміючи, що протидія сучасним кібератакам та нейтралізація кіберзагроз національній безпеці можуть бути ефективними лише за умови співпраці з громадським суспільством і бізнесом. Тому ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБУ поінформовав всіх, проти кого потенційно було спрямовано кібератаку, для забезпечення можливості завчасного реагування у разі спроб реальних атак. Для збереження іміджу цих ЗМІ та організацій СБУ не публікує повний перелік доменів виявленої кримінальної інфраструктури», – наголосили в СБУ.

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись