Самопроголошені республіки пропонують Києву терміновий обмін

Самопроголошені республіки пропонують Києву терміновий обмін

Самопроголошені Донецька і Луганська народні республіки (ДНР і ЛНР) запропонували Києву провести терміновий обмін військовополоненими за формулою “всіх на всіх”.

Про це розповіла омбудсмен так званої ДНР Дар’я Морозова. За її словами, у Києві утримується 101 людина з ДНР, а на їхній території утримуються 50 українських військовослужбовців. Аналогічних даних по ситуації в так званій ЛНР вона не озвучила. Після того, як списки обох сторін будуть готові, контактна група по Донбасу зможе призначити дату обміну.
Обмін захопленими в ході конфлікту на Донбасі полоненими за формулою “всіх на всіх” передбачено “Комплексом заходів щодо виконання мінських угод”, який був узгоджений в лютому 2015 року лідерами Росії, Франції, Німеччини та України. Документ підписали представники Росії, України, ОБСЄ та керівники самопроголошених ДНР і ЛНР.

Проте, виконати цей пункт домовленостей за чотири роки з моменту їх підписання так і не вдалося. Останній великий обмін полоненими відбувся 27 грудня 2017 року. Тоді Київ передав ДНР і ЛНР 233 людини, натомість невизнані республіки віддали 73 людини. При цьому серед виданих Києвом осіб не виявилося росіян.

Фото ТАСС.

Поділитись