Саакашвілі розкрив причину своєї втечі з Грузії

Саакашвілі розкрив причину своєї втечі з Грузії

Екс-президент Грузії і колишній губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі заявив, що він покинув свою країну не через страх опинитися за ґратами.

Таку заяву він зробив в ефірі телеканалу Mtavari, запис якого доступна на YouTube.

“Пішов не через острах сісти в тюрму”, – заявив політик, нагадавши, що в’язницею йому погрожували і на Україні. За його словами, рішення покинути Грузію було викликано його власною втомою від роботи і втомою людей від його діяльності. Політик вважає, що таким чином він «дав усім відпочити».

При цьому Саакашвілі шкодує про свій вчинок. Він зазначив, що «залишити свою країну – це найгірший вихід».

У вересні Саакашвілі оголосив про намір найближчим часом повернутися на батьківщину, щоб «завершити правління» лідера партії «Грузинська мрія» БідзінИ Іванішвілі «разом з грузинським народом».

Михайло Саакашвілі покинув Грузію в листопаді 2013 року, за кілька днів до закінчення своїх президентських повноважень. Прокуратура країни заочно пред’явила політику звинувачення за кількома кримінальними справами, в тому числі про розтрату близько п’яти мільйонів доларів бюджетних коштів на особисті потреби. У 2014 році Тбіліський суд заочно заарештував екс-президента.

У травні 2015 року тодішній президент України Петро Порошенко дав грузинському політику українське громадянство і призначив його губернатором Одеської області. Цю посаду Саакашвілі займав півтора року, після чого перейшов в опозицію.

Влітку 2017 року Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства, а в лютому 2018 року українські спецслужби затримали його, видворили з країни і заборонили в’їзд до 2021 року. Після вступу на посаду глави держави Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство. Політик повернувся в країну 29 травня.

Поділитись