Розведення військ на Донбасі зірвалося

Розведення військ на Донбасі зірвалося

Розведення військ на Донбасі, заплановане на 7 жовтня, не відбудеться через зрив режиму тиші.

Про це заявив глава МЗС України Вадим Пристайко на прес-конференції з міністром закордонних справ Латвії Едгарсом Рінкевичем в Києві, передає «Інтерфакс-Україна».

Відведення озброєнь повинно було відбутися в районі селищ Золоте і Петровське на лінії зіткнення з самопроголошеною Луганській Народною Республікою. Однак, за словами Пристайко, кілька днів тому селища були обстріляні.

“Наше рішення було в тому, що розведення починається на сьомий день після того, як на цій конкретній ділянці зберігається мир і не відбувається обстрілів», – підкреслив він. Міністр не уточнив, хто саме відкрив вогонь, але заявив, що українська сторона має намір чекати семиденного затишшя для виконання Мінських домовленостей.

Пристайко додав, що Київ не збирається розбирати фортифікаційні споруди в тому районі, і в разі, якщо з боку так званої ЛНР продовжаться порушення зобов’язань, українська армія повернеться на позиції.

Вперше війська в районі Золотого і Петровського були розведені в 2016 році. Продовження демілітаризації цієї зони є одним з пунктів Мінських угод і необхідно для виконання підписаній 1 жовтня «формули Штайнмайєра», яка визначає механізм законодавчого закріплення за Донбасом особливого статусу через проведення місцевих виборів, а також містить положення про можливу амністію.

Поділитись