Розкрито подробиці фальсифікацій списку розстріляних на Євромайдані в 2014 році

Розкрито подробиці фальсифікацій списку розстріляних на Євромайдані в 2014 році

Створення списку так званої «Небесної сотні», куди входять загиблі під час протестів на Майдані в 2014 році від дій українських силовиків, пов’язане з масовими фальсифікаціями.

Про це йдеться в розслідуванні колишнього міністра юстиції України Олени Лукаш і екс-глави адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова, опублікованому на порталі «Страна.ua». Вони підкреслили, що «міфологізовані і героїзувати» жертви Майдану стали фундаментом ідеології в Україні.

«Кров’ю і брехнею, на якій тримається влада і обслуговуючі її журналісти», – заявили Лукаш і Портнов.

Вивчивши причини смерті людей зі списку «Небесної сотні», екс-чиновники виділили в ньому чотири групи. У першій з них виявилися ті, хто був пов’язаний з акціями протесту в Києві, проте загинув не через дії правоохоронців. Зокрема, серед них Сергій Дідич, задавлений викраденою вантажівкою іншим учасникам протесту, а також Богдан Калиняк, який помер від запалення легенів. Ще чотири людини виявилися зовсім не пов’язані з протестними акціями.

У третю групу автори включили сім чоловік, які померли від травм, отриманих при нез’ясованих обставинах.

В останній групі з 69 героїв України виявилися люди, загиблі на Майдані від вогнепальних поранень. Проте, автори зазначили, що наслідком досі не встановлено, чи причетні українські силовики до їх смерті. У той же час Лукаш і Портнов розповіли, що за останні роки з бюджету України було виділено понад 250 мільйонів гривень для надання допомоги родичам убитих патріотів і постраждалим учасникам «революції гідності».

За офіційними даними, останніх налічується близько 1,8 тисяч. Автори підкреслили, що в Україні діє «конвеєр по визнанню зацікавлених “потерпілими-революціонерами”.

Скандал навколо «Небесної сотні» розгорівся після того, як Лукаш вивчила список загиблих на Майдані і виявила там прізвища, яких не повинно в ньому бути. Багато з тих, хто брав участь в масових протестах в Києві, загинули не через дії українських правоохоронців, заявила колишній міністр.

Поділитись