Розкрито новий план Молдови щодо постачання газу

Розкрито новий план Молдови щодо постачання газу

Після закупівель газу у нідерландських та польських компаній Молдова причаїлася в очікуванні кроків від «переляканого «Газпрому».

План Кишинева щодо газової незалежності розкрив у своєму Telegram-каналі блогер Сергій Колясніков, а опозиція звинуватила владу в імітації переговорів із «Газпромом».

22 жовтня після провалу переговорів із «Газпромом» у Молдові було оголошено режим НП. При цьому прем’єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця заявила, що країна не визнає історичного обов’язку перед російською компанією. Для мінімізації енергокризи влада країни шукає альтернативні джерела.

Депутат парламенту від опозиційного парламентського блоку країни «Комуністи та соціалісти» Олег Рейдман звинуватив владу в політизації проблеми газової кризи та імітації переговорів з «Газпромом» у Москві, щоб «народ удома не лаяв».

У свою чергу блогер Сергій Колясніков звернув увагу на те, що Молдова уклала контракти про пробну закупівлю мільйона кубометрів газу у нідерландської компанії Vitol та у польської компанії PGNiG.

«При добовій потребі в газі близько 3 млн кубометрів молдавани купили два мільйони кубів газу, по одному у Польщі та Нідерландів, причому за ціною, вищою за 1000$ за тисячу кубів (Росія пропонує по 700$ за умови погашення боргу). Додайте сюди 15 млн кубометрів, які пообіцяла Україна, і поки «Газпром», Молдова забезпечила себе газом аж на цілий тиждень», – іронізує він.

Блогер оцінив те, що відбувається, як «хитрий план» Молдови.

«І зараз хитрі-прехитрі молдавани, підморгуючи один одному, дивляться у бік Кремля, розраховуючи, що «Газпром», переляканий такими потужними закупівлями на стороні, готується пробачити всі борги і почне постачати газ без передоплати. Ну-ну», – констатував він.

Раніше стало відомо, що «Газпром» готовий пролонгувати існуючий договір з Молдовою і запропонував 25% знижку від ринкової ціни з урахуванням різкого стрибка цін. Але для цього Кишинів має погасити заборгованість у розмірі 709 млн. доларів з урахуванням прострочення.

Поділитись