Росіяни підштовхують країну до масштабної кризи через кредити

Росіяни підштовхують країну до масштабної кризи через кредити

Підірвати економіку Росії і стати причиною масштабної економічної кризи можуть самі жителі країни, що беруть кредити, які не зможуть віддати.

Про це заявив «URA.RU» економіст Костянтин Селянин, нагадавши про фінансову катастрофу в США в 2008 році.

«На сьогоднішній день заборгованість фізичних осіб за всіма кредитами становить, за даними ЦБ, порядку 15,5 трлн рублів. Близько 15% росіян більше половини своїх доходів витрачають на обслуговування кредитів, а зазнають труднощів з обслуговуванням близько 60%», – пояснив виданню економіст.

За словами Селянина, у багатьох країнах існує законодавча заборона на закредитованість сімей, в Росії ж банки частіше стали видавати гроші під відсотки.

«По країні налічується 5-6% неповернутих кредитів. Причому якщо дивитися по секторам, то там вже зовсім інша статистика – наприклад, по кредитних картах цей показник досягає 10%. Справа в тому, що багато банків намагаються завуалювати ці прострочення, наприклад, видати новий кредит, щоб людина закрила за його допомогою старий. Є банки, де частка прострочення досягає 15%, це вважається дуже поганим показником», – пояснив він.

Поділитись