Росія зможе постачати газ в ЄС через Україну без контракту з Києвом

Росія зможе постачати газ в ЄС через Україну без контракту з Києвом

Україні та Росії для безперебійного транзиту газу в ЄС в 2020 році не потрібен новий газовий контракт при виконанні Києвом своїх зобов’язань щодо імплементації європейських енергетичних норм в своє законодавство.

Про це заявив у неділю ТАСС джерело в європейському енергетичному секторі.

“Київ взяв на себе зобов’язання як член Європейського енергетичного співтовариства імплементувати в своє законодавство станом на 1 січня 2020 року Європейські енергетичні норми, включаючи порядок проведення аукціонів на резервування транзитних потужностей. Таким чином, навіть при відсутності контракту, оператор української газотранспортної системи буде зобов’язаний виставляти на аукціон свої транзитні потужності, які “Газпром” зможе викуповувати для здійснення короткострокових і середньострокових поставок. Таким чином, навіть відсутність до контракту не приведе до припинення транзиту газу в ЄС”, – зазначив експерт.

Він підкреслив, що “прецедент успішних поставок” “Газпрому” за аукціонною системою на пострадянському просторі вже є, нагадавши, що “з 1 січня по 12 березня 2019 року “Газпром” поставляв газ в Вірменію через ГТС Грузії без транзитного контракту з Тбілісі, викуповуючи транзитні потужності через аукціонну систему.

“Таким чином, навіть якщо тристоронні консультації щодо газу не приведуть до результату, нинішній десятирічний контракт між Москвою і Києвом закінчиться в кінці 2019 року і не буде ні продовжений, ні оновлений, для збереження транзиту в 2020 році все одно існуватиме достатня легальна база” , – зробив висновок експерт.

Поділитись