Росія висунула три умови Європі

Росія висунула три умови Європі

Європа повинна вжити конкретних заходів щодо поліпшення відносин з Росією і змінити свій системний підхід до діалогу, заявив заступник голови Міністерства закордонних справ Олександр Грушко на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

Грушко в коментарі РБК повідомив, що Росія «ретельно аналізує» пропозиції президента Франції Еммануеля Макрона про поліпшення діалогу з Москвою. За його словами, поліпшення відносин можливо тільки в разі змін політики двох ключових інститутів Європи – НАТО і Євросоюзу. Так, ЄС повинен продемонструвати більшу конкретику в підході до Росії, сказав Грушко. Нинішні принципи Європи по відношенню до Росії, затверджені ще при верховному представнику ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріці Могеріні, «навіть з найбільшою натяжкою можна назвати як якусь стратегію або виразну політику».

По-друге, НАТО слід перестати фокусуватися на «стримуванні» Росії і намагатися втягнути її в систему безпеки часів холодної війни, підкреслив заступник голови російського зовнішньополітичного відомства. Він нагадав, що за ініціативою альянсу зупинені всі проекти політичного співробітництва, що сприяли поліпшенню безпеку в країнах – членах Ради Росія – НАТО. За його словами, «безглуздим витрачанням коштів» є нарощування військового потенціалу НАТО на «східному фланзі».

Третім пунктом Грушко закликав європейські країни проявити більше самостійності в підходах до Росії і не піддаватися впливу Америки, якщо там продовжать виступати проти нормалізації діалогу з Москвою.

«Європейці повинні переглянути підходи, які багато в чому нав’язують їм США», – сказав він.

Напередодні Макрон, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, заявив, що Росію не можна блокувати і ігнорувати. За його словами, Європі потрібен діалог з Росією, метою якого має стати врегулювання заморожених конфліктів і кібербезпека.

Поділитись