Росія використала Інтерпол для політичних переслідувань українців

Росія використала Інтерпол для політичних переслідувань українців

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, коментуючи затримання польськими органами на прикордонному пункті Ягодин-Дорогуськ громадянина України Ігора Мазура.

За його словами, підставою для затримання стало опубліковане Російською Федерацією в інформаційній системі Інтерполу орієнтування про розшук Мазура з метою його арешту та подальшої екстрадиції до Росії.

РФ порушило статті 2 і 3 Статуту Інтерполу, які забороняють необґрунтоване переслідування, а також втручання у справи військового, політичного, релігійного і расового характеру.

“РФ звинувачує нашого громадянин у тому, що він начебто у 1994-2000 роках брав участь у складі збройного формування у бойових зіткненнях із федеральними силами на території Чечні. Внаслідок цього загинули і були важко травмовані декілька російських військовослужбовців. У зв’язку з наведеним фактом, МВС України негайно привернуло увагу Генерального секретаріату Інтерполу про чергову спробу Російської Федерації неправомірно використати канали та інструменти Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань громадян України”, – зазначив Арсен Аваков.

Він додав, що МВС привернуло увагу і компетентних органів Польської Республіки до факту грубого порушення росіянами Статуту та Правил Інтерполу, а також інших норм міжнародного законодавства.

“МВС висловлює сподівання на швидкий, об’єктивний та законний розгляд ними цієї справи, яка є повністю сфабрикованою на догоду Кремлю”, – зауважив Арсен Аваков.

Поділитись