Росія відповіла на заяви про плани створення військової бази в Лівії

Росія відповіла на заяви про плани створення військової бази в Лівії

Москва не планує створювати військову базу в Лівії, відповідних запитів на адресу лівійської влади не направлялося, заявив посол Росії в Єгипті Георгій Борисенко.


Раніше міністр внутрішніх справ Уряду національної згоди Лівії Фатхі Башага в інтерв’ю агентству Блумберг заявив про необхідність “перешкодити планам Росії створити бази в Сирті і Джуфра”.

“У Росії таких планів немає. Ніяких запитів з російської сторони на адресу лівійської влади про створення будь-якої військової бази, морського пункту базування не робилося”, – сказав посол в ефірі єгипетського телеканалу TEN, відповідаючи на відповідне запитання ведучого.

У Лівії триває протистояння між Урядом національної згоди Файєз Сарраджа, яке контролює Тріполі і території на заході країни, і Лівійською національної армією під командуванням маршала Халіфи Хафтара, яка співпрацює з парламентом на сході країни. УНЗ підтримує Туреччина і Катар, а ЛНА – Єгипет і ОАЕ.

У лютому Башага заявив, що влада в Тріполі “не заперечували б” проти будівництва американської бази в Лівії для стримування Росії. У червні турецька газета Yeni Safak з посиланням на військові джерела повідомила, що Туреччина готується до створення двох постійних баз на території Лівії.

Поділитись