Росія відповіла Естонії, чому не віддасть прикордонних територій

Росія відповіла Естонії, чому не віддасть прикордонних територій

Заява спікера парламенту Естонії Хенна Пиллуааса, який в своєму новорічному зверненні до співгромадян нагадав про територіальні претензії до Росії, підриває зусилля з укладення нового прикордонного договору.

Про це заявив голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький. Депутат зазначив, що висловлювання Пиллуааса неприйнятно і відкидає Москву і Таллінн на 15 років – до 2005 року.

Спікер парламенту Естонії в своєму зверненні зазначив, що 2 лютого виповнюється 100 років від дня підписання Тартуського мирного договору, після чого Росія визнала Естонію, війна за незалежність закінчилася і було встановлено ​​естонсько-російський кордон. «Тартуський мирний договір вступив в силу і все ще знаходиться в реєстрі діючих міжнародних договорів ООН», – додав він.

Тартуський договір укладений між Радянською Росією і Естонією 2 лютого 1920 року. Однак в 1940 році, після того як країна увійшла до складу СРСР, зазначені в документі території відійшли РРФСР. Російський МЗС неодноразово вказував, що договір втратив чинність після входження Естонії до складу СРСР.

У 2005 році естонсько-російський кордон узгодили після 11 років переговорів, в лютому 2014 року договір підписали глави МЗС обох країн, після чого він повинен бути ратифікований парламентами Росії і Естонії.

Представники Консервативної партії Естонії виступають проти цього, на їхню думку, межа повинна проходити відповідно до Тартуського договору.

За словами міністра внутрішніх справ Естонії Март Хельме, Москва «не хоче ані повертати цю територію, ані давати компенсацію за неї, ані взагалі обговорювати це питання».

Поділитись