Росія пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивство військовослужбовців США

Росія пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивство військовослужбовців США

Президент США Дональд Трамп не був проінформований про те, що Росія нібито таємно запропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивство американських військовослужбовців.

Про це йдеться в поширеному в суботу письмовій заяві прес-секретаря Білого дому Кейлі Макінені.

The New York Times виступила в п’ятницю з твердженням, що якийсь підрозділ російської військової розвідки спонукав бойовиків радикального руху “Талібан” (заборонено в РФ) здійснювати напади на військовослужбовців міжнародної коаліції в Афганістані. За інформацією видання, такі висновки розвідки були представлені Трампу “кілька місяців тому”.

Макінені нагадала, що влада “отримують тисячі звітів розвідки в день, і вони піддаються строгому аналізу”.

“Хоча Білий дім зазвичай не коментує твердження щодо розвідувальної діяльності або внутрішні обговорення, директор ЦРУ, помічник [президента] з національної безпеки, а також керівник апарату [співробітників Білого дому] можуть підтвердити, що ані президент, ані віце-президент не були проінформовані “про те, що Росія нібито таємно запропонувала афганським бойовикам нагороду за вбивство американських військовослужбовців, розповіла Макінені.

“Це говорить не про переваги тверджень щодо розвідки, а про неточність матеріалу The New York Times, помилково припустив, що президент Трамп був проінформований з цього питання”, – заявила прес-секретар.

Реакція РФ на публікацію

У суботу в МЗС Росії, відповідаючи на прохання ТАСС прокоментувати публікацію, заявили, що вона є вкиданням американської розвідки. Як заявили в зовнішньополітичному відомстві, “цей випадок наочно ілюструє низькі інтелектуальні здібності пропагандистів від американської розвідки, яким замість винаходу чогось більш достовірного доводиться придумувати подібну нісенітницю”.

На Смоленській площі також вказали на причетність розвідки США до наркотрафіку в Афганістані. У МЗС РФ припустили, що такі дії можуть бути пов’язані з тим, що розвідувальним службам Сполучених Штатів “не по душі те, що наші і їхні дипломати спільно сприяють запуску мирних переговорів між Кабулом і талібами”.

У п’ятницю в посольстві РФ у Вашингтоні заявили, що брехливі публікації американських ЗМІ про Росію та Афганістан вже привели до погроз на адресу російських дипломатів.

Поділитись