Росія нарощує свою присутність в ключових регіонах світу

Росія нарощує свою присутність в ключових регіонах світу

Москва нарощує свою присутність в ключових регіонах світу.

На минулому тижні стало відомо про майбутню появу опорної бази ВМФ на узбережжі Червоного моря в Судані. Проект угоди між Росією і Суданом, узгоджений з Хартумом, схвалив Михайло Мішустін. Прем’єр доручив представити пропозицію про підписання угоди президенту.

Згідно з документом, мова йде про створення пункту матеріально-технічного забезпечення (ПМТЗ) ВМФ недалеко від Порт-Судану. Територія берегової зони, де буде побудована необхідна інфраструктура, буде надана суданською стороною терміном на 25 років. Утримувати, ремонтувати, проводити технічне оснащення ПМТЗ Росія буде за свій рахунок.

У прилеглу акваторію зможуть заходити до чотирьох російських військових кораблів, включаючи судна з ядерною енергетичною установкою. Наші військові отримають право ввозити на свою ПМТЗ будь озброєння, боєприпаси, обладнання та матеріали без будь-яких зборів з суданської сторони. На базі розмістяться до 300 військовослужбовців. Їх число з часом може бути збільшено.

Передбачається, що заходи російської військових кораблів на базу відбуватимуться за спрощеною процедурою. Також РФ зможе використовувати повітряний простір республіки Судан для польотів з метою реалізації угоди. Крім того, наші військові зможуть розміщувати на території цієї країни тимчасові військові пости для охорони ПМТЗ.

За часів СРСР вітчизняний флот був присутній в самих різних регіонах планети, включаючи Червоне море. Але потім майже всі бази були втрачені. Зараз Москва відновлює колишню міць. Актуальна Морська доктрина РФ від 2017 року передбачає необхідність збереження присутності ВМФ практично у всіх ключових районах Світового океану.

Поділитись