Російсько-українські переговори щодо газу можуть відбутися вже сьогодні

Російсько-українські переговори щодо газу можуть відбутися вже сьогодні

Міністр енергетики РФ Олексій Новак повідомив, що Росія і Україна можуть провести газові переговори 5 грудня.

За словами чиновника, переговори відбудуться, якщо до цієї дати будуть готові «Газпром» і «Нафтогаз України».

“Ще дата не обумовлена, оскільки ще йде робота між компаніями. Якщо компанії будуть готові до цього часу, то зустріч готові і 5-го [грудня] провести”, – повідомив Новак ТАСС.

Поточні переговори щодо газу між країнами проходять на тлі взаємних претензій «Газпрому» і «Нафтогазу України» один до одного.

Нагадаємо, в 2018 році Стокгольмський арбітраж виніс рішення, згідно з яким «Газпром» повинен виплатити «Нафтогазу» компенсацію в розмірі $ 2,56 млрд. Російська компанія намагалася оскаржити рішення, але в жовтні 2019 року в Апеляційному суді округу Свеа в Швеції зустрічний позов “Газпрому” був відхилений.

«Нафтогаз» намагається стягнути компенсацію в примусовому порядку, подаючи позови про арешт активів «Газпрому» в суди Люксембургу, Швейцарії, Нідерландів і Великобританії.

Поточні угоди на транзит і поставку блакитного палива закінчуються в кінці цього року. 27 жовтня «Газпром» представив «Нафтогазу» пакетний варіант вирішення питань. Зокрема, для підписання нового договору пропонувалося обнулити всі претензії і судові розгляди.

Поділитись