Російський законопроект про репатріацію громадян України можна розглянути як загрозу

Російський законопроект про репатріацію громадян України можна розглянути як загрозу

Законопроект російського уряду про репатріацію громадян Білорусії і України можна розглянути як загрозу і «останній сигнал», адресовані Москвою Києву перед зустріччю президента Росії Володимира Путіна і його американського колеги Джо Байдена, яка повинна відбутися в Женеві 16 червня.

Про це у вівторок, 15 червня, заявив колишній український міністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Останній сигнал Росії перед зустріччю Путіна і Байдена – внесення до Держдуми закону про нову хвилю паспортизації. Тепер громадяни України і Білорусі зможуть отримувати паспорти на основі самоідентифікації», – написав екс-міністр у себе на сторінці в Facebook.

Він поділився припущенням про те, що прийняття законопроекту про репатріацію являє собою спробу формування «п’ятої колони» на території України, яка буде відрізнятися лояльністю по відношенню до Росії і в випадках потреби «закликати Росію їх захистити».

Клімкін також побачив в законопроекті уряду Росії «створення загрози втручання» у внутрішню політику України.

Раніше, 11 червня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про обговорення тем, що стосуються порядку можливої ​​зустрічі президента Росії Володимира Путіна з його київським колегою Володимиром Зеленським.

20 квітня президент України запропонував Володимиру Путіну зустрітися «в будь-якій точці» Донбасу. За його словами, різні погляди Києва і Москви на минуле і майбутнє можна розглядати не як проблему, а як можливість.

Путін у відповідь зауважив, що готовий обговорити проблематику двосторонніх відносин Росії і України в будь-який зручний для Зеленського час в Москві. Однак, якщо український лідер хоче поговорити про Донбас, йому слід встановити контакт з самопроголошеними Донецької і Луганської народними республіками, а не з третіми країнами, які не беруть участі в конфлікті.

9 червня Путін вказав, що проблеми двосторонніх відносин Росії і України, а не міжнародна безпека, запропонована главою української держави Володимиром Зеленським, повинні бути головною темою в разі проведення переговорів. Російський лідер додав, що главам двох сусідніх країн «завжди є про що поговорити».

Поділитись