Російська ракета з підводного човна виявилася небоєздатною

Російська ракета з підводного човна виявилася небоєздатною

При стрільбі балістична ракета підводного човна Р-30 «Булава-30» не передбачає можливість проходу через лід, пише в LiveJournal військовий експерт Максим Климов.


За його словами, пуск Р-30 «Булава-30» з атомного підводного човна проекту 955  “Борей” вимагає “чистих і великих ополонок”. “Пошук таких вимагає досить тривалого часу, що є несумісним із забезпеченням високої ракетної готовності морських стратегічних ядерних сил”, – упевнений експерт.

Климов зазначає, що в разі, якщо Верховний Головнокомандувач накаже запустити “Булаву” з-під льоду, виконати його буде можливим лише через один-два дні – після того, як знайдеться “ополонка”. Дану ситуацію експерт називає “нонсенсом”.

Клімов нагадує, що “можливість проходу при стрільбі ракети через лід є «критично необхідним» для субмарин четвертого покоління. Експерт звертає увагу на ряд розбіжностей в заявах офіційних осіб. Наприклад, т.в.о. начальника Головного управління міжнародної військової співпраці Міноборони генерал-майор Євген Ільїн, в жовтні анонсуючи навчаннях «Грім-2019», говорив, що в даному заході буде задіяна Р-30 «Булава-30», чого в дійсності не відбулося.

Клімов вважає «абсолютно ненормальним і неприпустимим» те, що атомний підводний човен «Олександр Невський» та «Володимир Мономах» після передислокацій на Тихоокеанський флот «взагалі ніколи не виконували практичну стрільбу» Р-30 «Булава-30».

Поділитись