Російська економіка піддається змінам: країна відмовляється від долара

Російська економіка піддається змінам: країна відмовляється від долара

Зовнішні виклики неминуче призводять до того, щоб зберігати бюджет і забезпечувати необхідні сфери діяльності.

Черговий такий крок зроблено на рівні  російського Фонду національного добробуту (ФНБ).

В кінці минулого тижня прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін підписав документ, який дозволить диверсифікувати активи ФНБ шляхом інвестування в дорогоцінні метали.

«Зокрема золота, яке традиційно розглядається як один з оборонних активів», – повідомляє прес-служба Кабміну.

В уряді вважають, що це дозволить диверсифікувати інвестиції фонду, забезпечити їх збереження і підвищити прибутковість відрахувань.

ФНБ являє собою частину активів федерального бюджету країни. Він створений для підтримки пенсійної системи і може використовуватися для покриття дефіциту бюджету під час кризи. На січень цього року в «кубушці» накопичили близько 184 млрд доларів.

Цього року Центральний банк РФ повідомив, що вартість золотовалютних резервів країни вперше перевищила її доларові запаси.

На кінець червня 2020 роки держава мало золотом на суму 128,5 млрд доларів – 22,9% міжнародних резервів.

У березні 2021 року ЦБ РФ повідомив, що скоротив вкладення в держоблігації США відразу на 1,78 млрд доларів. Москва дотримується цього курсу вже не перший рік.

Рішення уряду дозволяє з найменшими втратами перенести ефект від американських санкцій.

З приходом Джо Байдена на пост президента США вже введено кілька пакетів. Хоча у Вашингтоні і говорили, що, наприклад, відмовляться від рестрикцій по лінії «Північного потоку – 2».

До всього іншого через поширення коронавірусу кожна країна відчула економічний удар. Центральні банки та уряди держав викинули на ринок величезну кількість доларів, йен, євро і фунтів стерлінгів. Виходячи з класичної монетарної політики, це призведе до знецінення грошей.

Поділитись