Росії загрожує новий Чорнобиль

Росії загрожує новий Чорнобиль

Росіян попередили про загрозу «другого Чорнобиля».

Глава Росприроднагляду Світлана Радіонова попередила про можливість екологічної катастрофи на території Росії, сумірною з аварією, що сталася на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року. За її словами, екології країни загрожує підприємство «Усольехимпром» в Іркутській області, що займається виробництвом хлору та інших хімічних речовин.

Радіонова пояснила, що власники кинули підприємство напризволяще, при тому, що територія комбінату потребує демеркуризації через сильне забруднення ртуттю. У корпусах заводу зберігаються ємності з хімічно небезпечними речовинами, частина з них знаходиться під тиском. Що там – ніхто не знає. У свердловині, з яких колись вибрали сольовий розчин, закачали нафтові відходи, – пояснила чиновниця масштаби лиха.

Вона підкреслила, що поблизу підприємства тече річка Ангара, яка буде забруднена, якщо одну з цих свердловин прорве. “Фактично, це територія екологічної катастрофи. Потрібно діяти вже зараз, інакше ми отримаємо такий екологічний Чорнобиль”, – резюмувала глава наглядового відомства.

Поділитись